2014. november 12.

köz(ösk)öd?!

karnevál van
még mindig tombol. tombol a buli, sülnek a pogácsák.
"ha kell disznót vágok egy töpörtyűsér'. ha neki lehetett, nekem miért ne lehetne? há' ki vagyok én, hogy nem tudom megengedni magamnak? a végén még azt gondolják, hogy ennek erre se futja..."
közfelkiáltásban hallom, hogy: "cirkusz és kenyér, ez kell a népnek!"
engem ugyan nem kérdeztek... ha szólhatnék, ha érdekelné őket, elmondhatnám: nincs kielégítőbb egy jó beszélgetésnél. de ugye a beszélgetéshez adatok, érvek, saját gondolatok, megfontolt kijelentések kellenek. az meg idő. időt venni meg még mindig nem lehet. sajna. viszont gulyást, pogácsát, bort, fellépőt, azt igen...
"majd ha ott leszek, valahogy visszarakom. mindegy. ha neki volt, nekem is lesz."

másik oldal
- akkor most melyikre kell szavazni?
- amelyikben megbízik.
- de hisz' mind ugyanazt írta...
- hát, ez az...
ilyenkor jön elő a "hit" meg a "bizalom", mert észérvek alapján nincs listavezető. szimpátiaszavazás lesz, uraim! megint. merthogy egyik se rosszabb vagy jobb a másiknál.

akkor hogyan?
ha már a háromból nem lehet, nem tudok, vagy úgy érzem, egyik se az igazi, túllépek rajta. kezdem hátulról.
ott van másik 22, akiből 9-et még mindig lehet. kisakkozok magamnak egy sokszínű bagázst, akiben lesz fiatal és idős, újonc és tapasztalt, pirosfehérződ, narancs meg színtelen. hogy legyen ellenzék, hogy kelljen a vélemény, hogy kelljenek észérvek ellene és mellette, bármi is legyen a döntés tárgya. de legfőképp azért, hogy ne láncreakcióként repüljenek a kezek a levegőbe csak azért, mert Ő - a nagy ő, a vezetŐ - úgy mondta.
ha csak 3-ról gondolom, hogy érdemes a bizalomra és képes a feladatra, hogy engem, választót képviseljen, akkor 3-at karikázok. de azt a karikát nyugodt szívvel és észérvek alapján kanyarítom a papírra.

épp a napokban láthattuk a "nagy0któl", hogy ha nincs ellenzék, nincs változás. fico még mindig kormányelnök és társai is vigyorogva kapják fizetésüket.

merjünk nagyobbak lenni, érettebbek, megfontoltabbak. a változás lent, nálunk, velünk kezdődik.

1 karika az egyiken, legalább 5 megbízható a másikon. ennyi a matematika.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése