kënyerke
merthogy iccsanyáméknak annodominó vettem vót egy kenyérsütőt - szigorúan hazai, értsd ETA gyártmányút - s merthogy nem használták vala, gondútam vót, hogy nálam majd jobb szolgálatot teszen az. elhozván csak bámultam az masinériát, s nem tudám mivee tőccsem meg, hogy az nyomromnak csiklandó kënyerkét adjon éhségnek oltásául. próbálkozék így is úgy is, s amaz masina csak nem akaróddzott annyi olyfajta kënyerkét, mi nékem is ínyemre való lett vóna. míg ee nem jöve az pillanat, hogy megkapám "húdehalálosanszerettelek" ismerősnémtül emez receptet-é:
- 3 deci víz avagy tej (perszehogyvíz - nálam)
- 1 joghurt, értsed 150 ml alatt (jelen esetben egy szavatosságát rég felülmúlt tejföl)
- 1 evőkanál ecet (nem vala, így kihagyatott)
- 1-1 kávéskanál cukor és só (szigorúan külön-külön és átellenes sarkakba)
- 500 gramm teljes kiőrlésű liszt (no, ez se vót, ígyhát maradt a rétesfajtú)
- 1 csomag szárított élesztő (no, ez vót)
- ízlés szerint magvak (ezek meg mindég vannak, esetünkben len és szezám, némi mák meg kukoricaliszt - csak úgy hintésnek)
előbb az nedves dógokat pakújjuk az katlanynak ajjábo (esetünkben víz és tejfel), aztán jön az saú és czukor külön-külön sarkakba, óttán lisztet szórunk reájo és kis gödörbe a szárított élesztőt. oszt jólmegsózzuk magvakkal. a masinériát "klassik" és sötét héjú üzemmódba kapcsoljuk (három és fél óra) és közben eemegyünk a zivóba, hogy megbeszíjjük az anyagmegmaradásnak kérdéskörit.
s ha meggyüttünk nagyot csodálkozunk, eltávolíjjuk az lapátokot, s szelünk egy karéjjal. keresgélünk a jégen, s amikor némi penészes sajtra meg olivabogyóra bukkanunk, igencsak megörvendünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése