2012. március 21.

pörköltből lasagne - avagy hogyisvanez?

egy átmulatott péntek este után mire is vágyhat inkább egy férfigyomor, mint hús-hús-hús-ra. cuppanósra, de haraphatósra. darabosra, de nyelhetősre. PÖRKÖÖÖLT!
hazaérsz, jóhiszeműen kiveszed az egynagydarabhúsnak titulált csomagot és mire hazaérsz a szentiementálisan gyomorfogató "tükröm, tükröm" vetítésről, rájössz, hogy "anyád! hisz ez darált!"
daráltból sokfélét lehet, de gyorsan sokat nehezen. hacsak nem elégedünk meg valami félig kész pástétom-fílinggel. szóval, hogy a hajnal egykor elkezdett gasztrotúra ne tartson reggelig (mivel másnap szigorú jelenés vasárnapi húsleveses díszítéssel, anyámnál), ezért csak hagymán megpörgetem, a forró platnin hagyom: "reggelre csak nem lesz valami baja" - alapon.
és nincs baja, hagymásan-sósan-borsos. ahogy otthagytam. még csak nem is száraz (mert fedő alatt készült). hát ebből pörkölt nem lesz! úgyhogy nekiesel. mit lehet daráltból egy fazékban? spagetti-szósz! útálom, hogy mindig leeszem magam vele. felejtős!
akkor valami laktatóan gyorsankészülősen vághatós! lasagne. mi is kell az igazi lasagne-be? zőccség meg besamel. besamel felejtős, jön a tavasz, három azaz kibaszotthárom hónap múlva felsőtestmutogatós idő. nincsbesamel. a réteg-tészta elég lesz!
lássukcsak: zőccség, meglepő mód nincs. de van gyorsfagyasztott répa-retek-mogyoró helyetti, répa-borsó-kelbimbó-karfiol keverék. jólesz! ha paradicsomszószban (szigorúan az édes fajtából), megfelelő mennyiségű fokhagymával és fűszerrel készre főzöm, csaknem lehet nagy a különbség (pláne, ha mindig van kéznél egy botmixer, jelen esetben használata ajánlott). és valóban nem nagy a különbség. ha megfelelően turbózzuk, azistensemondjará, hogy ez nem zőccségalap lasagnéhez. szóval, az időközben felmelegített darált húsos cucchoz keverem és rottyantok egyet. kóstolok, ízesítek, rottyantok másodszor. okééés!
na, ha lasagne, akkor tészta. lapos, nagy (sosemforrázom). de az sincs! mi van? kockatészta - az a granatíros - meg szélesmetélt. végülis, nem olyan vastag az, hogy ne főjön meg a párában. oké! de nincs sajt, mármint kemény nincs, csak ömlesztett. azisjóóó, gyerek! keverd a maglajszba. és ha így teszel. csak nem derül ki, hogy nem a tetején volt (kiderül, máris). rétegezd, rétegezd, rétegezd! réteg tészta, réteg húsos, réteg tészta, réteg húsos ... réteg húsos. ha nincs a tetejére való sajt, akkor lássuk csak, mi is a sajt: zsír, tejfehérje, ízek. és ilyenkor jön a jól bevált, csuklóból a kosárba vetett tejföl! tetejire keny - s mert nem akarja, hogy rakott káposztás fílingben ússzon a majdnempörköltbőlkészültlasagne, ezért, alufóliával fedi, hogy párolódjon, ne piruljon. cca 1 óra (kevesebb!) és kész is az, ami után a rasztás csak ennyit mond: "ez kurvajó, baszod!" megérte? meg!

vivát inovászión!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése