2010. április 23.

meddő korszak

már egy hete készülök valami épkézláb bejegyzést készíteni ide. hiányzol, napló. de nem megy, faktumos az agyam és zavart. tán a betegség teszi, tán a túl hosszú, csak magammal töltött idő. le akartam írni a könyvbörzét, szabómagdát és az ajtót, a hétfői önkúráló szeánszot, a három napos készülődést a ma estére, a tegnapi mkp-gyűlést - és ezek még csak az események. ezen felül tudtam volna írni a barátságról, azokról akik fontosak és azokról, akik már kevésbé, mégis részei az életünknek. arról, hogy minden falusi lakjon kertesházban és legyen veteményese, fűszertartói és spájza. arról, hogy talán jobb lenne nem kimondani mindent, de meggondolni, amit kimondunk. arról, hogy mindenki hagy egy pecsétet a másik ingjén, s hogy semmi sincs céltalanul. de most nem megy... sajna nem. viszont van valami aktuális, a mai nap gyermeke, farfekvéses szülés, de mégis itt van. íme...


és még valami, a színlap szövege - talán méltó záróakkordja ennek a félévnek.

"Rejtőt sokáig ponyvaregény szerzőként könyvelte el az irodalmi köztudat. Írói álnevén P. Howard olyan műveket ajándékozott nekünk, mint a Csontbrigád, A tizennégy karátos autó, Az elveszett cirkáló vagy A szőke ciklon. Írói leleményét mi sem mutatja jobban, mint művei témájának sokszínűsége: a westerntől, a bűnügyi és légiós történeteken át, a humoros alkotásokig.

A Jutalomjáték a kevésbé ismert és szinte még nem játszott színpadi művei közé tartozik, s mint vígjáték itt is egy félreértéseken alapuló bonyodalomnak lehetünk szemtanúi. A cselekményt Kamarás Kristóf alakja szövi-bogozza, marionettként mozgatva mindenkit a környezetében. A darab során felvillanó szerelmi szálak és a Rejtőnél megszokott jellemkomikumok egyaránt gazdagítják az események kavarodását.

Nekünk több ez mint előadás. A féléves készülődés három generációt és megannyi különböző jellemet állított színpadra, egymás mellé és egymással szembe. Sokat tanultunk a darabtól, az írótól – egy régi, elfeledett világ üzenetéből. De legfőképp egymástól. Együtt sírtunk és nevettünk, izgultunk, idegeskedtünk, veszekedtünk, beszélgettünk éjszakákon át. Megismertük, elfogadtuk, megszerettük egymást. A szavakat és mondatokat ez az összefogás gyúrta darabbá. Kérjük, fogadják szeretettel."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése