2014. május 26.

pandáskodjunk!

asszem, azt nem említettem, hogy csengdu cca 10 fokkal melegebb hely, mint dalian volt (napközi átlag: 30 celsius). azt asszem igen, hogy kínaiul csengdu paradicsomot jelent. télleg tudták az őskínaiak, miért érdemes itt letelepedni. a hegyektől védve, meleg, magas páratartalmú, mégis szellős helyen vertek tábort anno. a vegetáció is ezt példázza... (fotók lejjebb)

a reggelit nyugati szokás szerint kávéval kezdtük volna, s mivel a kínaiak nem nagy kávéfogyasztók, így maradt a starbucks, ami itt sem olcsóbb, mint másutt. az alma-csirke kombós panini éhségriasztónak jó volt, másnak nem nagyon. starbucks ide vagy oda, nem értenek a nyugati tésztához a drágák... evvan.

viszont! csengduban van a világ pandaközpontja. mint megtudtam, a világ minden pandája (bármely ország területén legyen is), kína tulajdona és a csengdui pandamentő központ foglalkozik a pandák szaporításával. ugyan nem táplálok különösebb vonzalmat a pandák iránt (bocsi, pesti misszió ;) ), ha már itt vagyunk, csak megnézzük, nem? de.

elindultunk...

útközben az autópályáról láttuk az egyik helyi nevezetességet - asszem. cseccse, nem? :D


meg rengeteg építkezést (szokásos mód). van itt píz, gyerekek. akármennyi...


bár az ország hivatalosan ateista, a legtöbb ember azért hisz valamiben. buddhisták meg konfuciusz-követők akadnak szép számmal. az útleírás szerint a keresztények száma ismeretlen. ha nem tévedek, ez egy imamalom:


emmegmá a pandapark bejárata. helóturiszt!


meglepő mód annyira ismert a csengdui pandacumó, hogy a világ minden részéről utaznak turisták, csakhogy megnézzék. én sose hallottam róla, mea culpa. de a helyeiek annyira odavannak értük, hogy a csengdui taxiknak is panda a jele. nektek mi volt a jeletek oviban?


ez itt a bejárat. pandák, pandák mindenhol...


ez meg egy akácosúúúúttt, ha végigmegyek raaajtaaadééén... (mostszólok, hogy búcsúi bálba menni kötelezőség)


ha már pandák, bambusz. bambusz mindenhol. asszem, szeretem a bambuszt, de télleg!


valami azt súgja, a kínaiak különös vonzalma a pandákhoz nem csupán a cukiságukból ered. nagyjából a kínaiak is olyanok, mint a pandák: rohadtul van idejük mindenre. íme egy illusztráció. míg az egyik pihen. a másik szarikrája...


és esznek és esznek és esznek... ahogy a "fogvatartóik" is...


ő is bambusz. mondom, hogy szeretem :)


ő meg eszik és nagyon nem zavarja, hogy a saját bambuszrügyeire kakikál...



ahogy mondottam volt, csengdu klímája egyedülálló. imádtam-imádom! íme:






és az óriás pandán kívül, a vörös pandát is itt szaporítják. megtudtam, hogy a vörös pandát fedezték fel előbb (44 év különbséggel) és először őfelségét hívták pandának. aztán megtalálták a fehér mackót és úgy döntöttek, hogy a kicsi (mosómedveszerű) lesz a vörös panda, a nagyobbik meg a panda... itt épp egy vöröske pihen




ez meg az eredeti elterjedésük (zöld és sárga) és a jelenlegi (a piros foltocskák) - azért ez siralmas :(


a pandákon kívül pávák, pávák mindenhol. csórják a csóri pandák kajáját és riogatják a jónépet.




és megintcsak vegetáció. ez itt banán meg az a virág, ami nálunk max bukor, itt fa...



intermezzo: és akkor jöjjön egy újabb bizonyíték, hogy a kínaiak nem ijednek meg a giccstől. ez itt egy delfin alakú sörnyitós kulcstartó, amiben egy panda lebeg zöld olajon. hát nem leleményes?! :S


a panda ritka lusta dög, bárhol, bármilyen testhelyzetben elalszik




és megint bambusz és bambusz és bambusz <3


meg páva...


gandhi naccsávó volt, ezt tudjuk. íme: "a föld elegendőt nyújt mindenki szükségének kielégítésére, de nem elegendőt mindenki kapzsiságára"


azt nem tudom, hogy ő rokonja-é gandhi bának, de ő se volt butuska: "egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége megállapítható abból, hogyan bánik az állataival" (ez asszem sokunknak ismerős):


megintcsak klíma-bizonyítás. pálmák. ez otthon max méteres és akkor már nagyon fejlett.



a kínaiak lustaságát csak türelmük múlja felül. nem, ezek nem fonva vannak, szépen összenőttek és nem maguktól...


flóra, flóra, flóra...



és a kijárat. mire odaértem, nemcsak én fáradtam el. ideskék:

innét irány a csing dinasztia-beli utcácska, de az már egy holnapi bejegyzés tartalma. majdnem éjfél. mindenkinek nyugadalmas jóccakákot!

ps: a tradicionális kínai retyó csak egy lik a földben. de mivel gondolnak azokra a turistákra, akik víkonyfosást kapnak a helyi zabától (ami csengduban mindig, minden körülmények között egy az egyhez arányban taralmazza a rendelt hús és csilipaprikát), ezért néha találunk európai retyót is. az enyémet a panasonic gyártja. de, igen!

ps2: azok a kínai gyerekek, akik még nem szobatiszták, olyan gatyát hordanak, aminek nincs ülepe. gondolva a jóízlésre és egyéb okokra, ezt nem fotodokumentáltam.


ps3: a wc-t csak azért nem, mert a millió gomb mind kínai volt és nem tudtam lehúzni :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése