2012. január 4.

otthon, édes otthon

és ha itthon otthon van az ember, főz. mert főzni jó! másnak főzni szeretet - ergó: sokat főzz, hátha benéz valaki. ha nem, akkor is hasonló tempóban fogy.
a mai menü bableves: előző este beáztatod, másnap délután megtalálod: jééé! akkor bablevest akartam csinálni... fazékba víz, bele a bab, hűtős keresgélés után: répa, petrezselyem, hagyma, fokhagyma. sóz, egészborsoz, babérlevelez. lefed és rotyogtat. arányok tekintetében tessék kérdezni vagy elhinni, hogy "azt már látod"
a bableves mellé meg tejfölös lepény, illetve miután az ember tudatosítja, hogy a karácsonyi tejföl január negyedikén már tényleg ehetetlen, akkor rögtönöz. bedagasztja (60 deka liszt - jelen esetben a maradék 40 deka sima, 20 deka rétes - 3 deci tej, 1 élesztő, só), keleszti (nagyjából a duplájára vagy amíg türelme engedi). aztán kinyújtja és hideg vajat reszel rá egy rétegben (rohadtgyorsan, mert a vaj olvad és a vas reszelő is jó hővezető), sózza, borsozza. félbehajtja, megin egy kevés, aztán megin félbe és megin egy soron. a végin már szinte guriga. cca 5-6 centis darabokra vágja, pléhre helyezi. megkeni egész tojással, sózza, borsozza. 180 fokon túráztatja barnulásig. kísérletező kedvűek a második tepsinek szántat szórhatják őrölt köménnyel is - emésztésileg pozitív.
s miközben az újonnan vásárolt hullámos papagájok szerelmébe révül, el is készül az otthoni kaja.
neszeneked megdonálc!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése