2011. október 22.

Leves-főzelék-kása (2. rész)


Húsos tálon gőzölgő aprólék, milliméternyi vékony tésztacsíkok, sárgán aranyló zsírkarikák, a vasárnapok elmaradhatatlan, megunhatatlan és kötelező tápláléka: a húsleves. Ahány ház, annyi szokás – összetételében, készítésében és ízében is ezerszínű palettát sorakoztat fel. A levesek levese. Felkészülést, időt, odafigyelést igényel. Összehoz, leültet, békít: testet és lelket. A friss menyecske legnagyobb próbája: megannyi titokban átsírt délután a férj „finom, de más, mint az anyámé“ kijelentése után... S egyszer csak kapoccsá válik. Élni ugyan lehet nélküle, de minek.
„Csak léféle volt hétféle” – jegyzi a népmese, utalva a régi magyar konyhák páratlanul gazdag felhozatalára a levesek terén. Készül hússal és anélkül, zöldségből és gyümölcsből, betéttel vagy nélküle, forrón és hidegen, csak úgy magában vagy pepével. Pénztárca és idény szerint hullik a vízbe az alapanyag, a fűszerek jóbarátja. S bár a húslevessel kezdtem, azért ezen túl is vannak nagy kedvencek. Egy tál lencse- vagy bableves frissen sült tejfölös lepénnyel? Akár minden héten. Vannak gyerekkort idéző nagy kedvencek: paradicsomleves, krumplileves, köményleves – igen, igen a jól ismert tojásbetéttel. Aztán ott a gulyásleves, a hétköznapok gyors harcosa. És az ünnepet idéző halászlé – mióta magam is főzöm, már értem  a háziasszonyt, miért nem hiányzik neki ez a fajta macera. Görbe esték után nincs is jobb egy tál káposztalevesnél, nem beszélve annak mesterfokáról: a disznóölések alkalmával, abálével főzött húsgombócos káposztáról, ami minden melegítéssel jobb és jobb. S ha már disznót vágtunk, ne feledkezzünk meg a kocsonyáról, ami ugyan nem leves, de mégiscsak „fazekas“. Ha nyár, akkor gyümölcsleves – habarva vagy tejszínnel, de csakis hidegen. Kár, hogy kikopóban vannak... És folytathatnánk a levesek sorát korhellyel, lebbenccsel, orjával, ciberével, becsinálttal. Se szeri, se száma. Ha valami igazán különlegesre vágynak, ajánlom figyelmükbe a Székelyföld, nemes egyszerűséggel csak „tárkonyosnak“ nevezett babból, aszalt szilvából, füstölt húsból tejfölös habarással készült levesét.
Fazék és lé kategóriában a főzelékek is joggal kérnek szót maguknak. A népi lelemény így csinál a „levesből laktatót.“ Krumpli, spenót, sóska, tök, bab, lencse, borsó, káposzta – rántva vagy habarva, feltéttel vagy anélkül. Ugye itt is akad kedvenc? S ha már „bekeményítettünk“ ne feledkezzünk meg a kásákról. Nem    sokan főzik őket, talán „cikinek“ tartják, de őszintén: kell néha több egy tál tejfölös krumplikásánál? Ha a gyerek „corn flakes”-függő (kukoricapehely), kóstoltassanak vele édes kukoricakását. Nyakamat rá, ízleni fog neki!

Önöknek melyik a kedvencük?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése