2011. március 16.

majdnempaleo-majdnemleves

amikor már a töködre megy a sok natúr hús - hideg zöldség kombináció, de igazi levesre nincs időd, mindemellett a kamrád polcai se roskadnak a földi jóktól, akkor mit csinálsz? improvizálsz!
a mindent megmentő és szerintem egészséges lencse most nem állt rendelkezésre, viszont helyén virított két csomag gyöngybab (olyan fehér, suter - értsd folyamkavics - méretű fehér hüvelyes). veszem a lábast, mehet bele a víz, hogy mennyi? legyen mondjuk két liter - egyelőre. szórjunk bele kavicsot (perszehogybabot) mondjuk úgy 3 marékkal. oké, de ez így még se nem laktató, se nem finom (persze nem is paleo, de psszt). oké, akkor nézzük, mit rejt a hűtő. dik, szalonna! heuréka! akkor nyessünk le belőle mondjuk két egy-egy centis darabot és kockázzuk fel (a miheztartás végett: apámék szalonnája néhány hentesnél megállná a helyét sonkaként is). mehet a vízbe. fura? nos?!
alsó fiók: répa, petrezselyem, kel. jólesz! 2 répa megpucol, 1 petrezselyem szintúgy. karikáz, belerak. kelből legyen mondjuk 3 levél. összetép, belerak. jé, de fura! ilyet még sose láttam, de víz akkor is kell rá még. legyen mondjuk, még egy liter. ok, elfedte. huh...
ízesítsünk: a szalonna ugye sós, de azért annyira nem sós, hogy elbánjon 3 marék babbal meg egy rahedli zöldséggel. tehát jöhet só, továbbá mi? ezúttal ne fűszerezzük túl, légyszi - mondom magamnak. ok, ok, akkor csak pár szem egész bors. de télleg csak pár! mondjuk 5, najó 6. szimszalabimm! hogy ebből mi lesz?

... egy óra múlva ...

jééé, ezaz. puhul a bab, rendben. a kel fő szét, tökély - nem szeretek nagy leveleket csócsálni. láttam én még a hűtőbe valamit. igen, igen. van ott még egy-két deci sűrített paradicsomlé. ilyet szabad? - kérdem magamtól. hátperszehogy, zuttybele! akkor adjunk neki mondjuk még 20 percet. ha addig nem lesz belőle csoda, megyek anyámékhoz kocsonyára.

... húsz perc múlva ...

láttatok már majdnempaleo - majdnemleves - majdnembakedbeanst? az íze isteni, az állaga megfelelően sűrű, hogy laktató legyen, nem kétség. s hogy a környezetem is tudatosítani fogja, hogy lencse helyett mi került a fazékba, hótzicher. hát akkor jóétvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése