2014. május 18.

helóturiszt

alázattal jelentkezem! ma 100%-os turistaként (aki ugyan egész nap az utcát rótta, de 6-tól 11-ig dolgozott). szóval akkor... piarc és singhaj tér (nem így írják, nem is tudom hogy).
mondanám: a háromkerekűs sztori igaz. és ami még igazabb nála, az a tény, hogy teljesen illegális a használata, amit a rendőrség le se... (ahogy mást se errefele)

viszont a piarcon lehet venni tápiókaszerűt, amit állítólag nem szabad utcán kóstolni, mert romlott, büdös, úgy kukázták össze, stb. gondoltam, majd ha nem néz a három kolléga, veszek azért belle, de néztek... úgyhogy ez most csak így marad

aztán lépsz még kettőt (jah, a piarc előtt járunk már ekkor bőven) és az a bizonyos biztosíték nagyon, de nagyon kiakad. merthogy itt csak így árulnak teknősöket...

ekkor még nem tudtam, hogy a "máshogyis" sztori is igaz lesz... és az is az, hogy rohadna le mindnek a keze. élő állat kulcstartóban, egérben, mindenben... nemnormálisnemzet!

nem baj, nyelsz nagyokat és tudatosítod, hogy a grínpíszes énedet nem itt és nem most kell elővenni, mert itt még mindig van majdnemhalálbűntetés. úgyhogy körbenézel és csak ámulsz, mert dalian épül...

és épül...
és épül...

és épül...

amit a piarcon érdemes megkóstolni (de már az első napon megtettem), azok a szárított tengeri bizbaszok. nem a mi ízvilágunk, de el lehet rajta csócsálni egy ideig.

amit viszont rohadtul nem vett be a gyomrom, az az eszméletlen mennyiségű és minden fantáziát felülmúló giccs.





a piacot egyébként ne úgy képzeljétek, mint nálunk otthon. zárt világ az övék. leginkább a földalatt 3-4 szintet elfoglalva, vagy a föld fölött, de szigorúan ablak nélkül. az eladók se a kedvességükről híresek, vigyorognak egészen addig, amíg nem fizettél, utána simán utánad köpnek, mert mertél alkudni (cca 1.20 eurónak megfelelő) 10 RMB-t. és ha beszélgetni szeretnél bármilyen nyugati nyelven, felejtős... amit használhatsz, az a kéz-láb jelbeszéd meg a kreativitásod. íme egy példa: hogyan segítsünk kolléganőknek a születési évének megfelelő kínai horoszkópot ábrázoló féldrágakövet vásárolni. 3-an próbálták elmagyarázni a néninek, nem sikerült nekik. nekem meg ja:

eredetileg ajándékért mentem a piacra, de a fenti okok miatt és az agy_asz határán úgy döntöttem, jobb nekem a téren. előre is bocsánat, majd pótolom (ha türelmesebb leszek vagy részeg vagy kínai).
következő állomásunk a singhaj (még mindig így írom) tér, ami állítólag kína legnagyobb köztere. mondjuk nálunk ezt parknak hívják és nem így néz ki, de azért ízelítőnek mutatnék néhány látnivalót.
ezt darázskának:

ezt a családnak, hogy nem rossz emberekkel lógok, hanem velük (balról jobbra: iris, amerika + krisztina, szlovákia + paulo, brazília)

és olyan dolgokat nézünk, mint pl a kagylómúzeum


aztán felugrunk egy lóra (külön felhívnám a figyelmet a ló izmait és a mögöttem látható épület fehérségét meghazudtoló lábakra)...

továbbá a deszka nélküli gördeszkára...

a tér hátsó részén látható 7 csillagos, szigorúan disney-stílusú szállodákra...


és a félelmetes méretekkel rendelkező galambokra, akik egyenesen az ember kajájába szarnak.

a képen látható fiatalember nem én vagyok, hanem egy szobor és nem művészképnek szántam, csak illusztrálnám, hogy néha azért én is mennék haza...

viszont vannak látványok, amiért érdemes még maradni...

oszt van itt más is: nojnun nojcig luftbalonsz...

meg karuszel...

meg ringlspíl:

az STU-soknak küldeném ezt a hidaskát,

az egesz bagázsnak meg egy helótaxit:

legyetek jók és vigyázzatok egymásra. mindig nem lehetek veletek.

ps: minden látványosság közül kettő különösképp megragadott:
1) egy ősi kínai tradíció szerint a nyál és a slejm betegséget hordoz, úgyhogy minden kínai ott és akkor cserház eléd, ahol csak akar (igen, a nők is);
2) a pelusról való leszoktatás részeként a gyerekek olyan gatyát hordanak, aminek nincs se eleje, se ülepe. oszt ha ippen a piac közepin gyön rá, akkor szépen belehugyoztatják a legközelebbi kukába.

na, ezanemmindegy szárított istentudjamit csócsálgatva!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése