2008. május 20.

egyedül nem megy...

most, amikor az összefogások, különféle politikai és gazdasági szövetségek (szövetkezések) korszakát éljük, (hogy önmagam idézzem) nehéz szó nélkül elmenni egynehány, száz éve még ismeretlen változás fölött. na, nem mintha egyszáz esztendeje már tágra nyílt elmével tapasztaltam volna a körülöttem zajló eseményeket, de csak úgy próbálkozás gyanánt tekintsünk vissza. próbáljuk meg megkeresni azokat az erkölcs-, szabály- és értékrendszereket, amiket az ún. "aranykor" kínált polgárainak.
apropos, polgár. a szó német eredetű és a "bürger" vagy eredeti "purger" szóból ered - hasonult, magyarosult. és ha már polgár, ki is a paraszt? szláv eredetű, ha legjobban megközelíteni akarnók, talán a szlovák "prostý" (egyszerű, közönséges) mondana legtöbbet róla. vivat monarchia (minden hungarizmustól és mindennemű gárdás nagymagyarország fennhangtól mentesen)!

tehát aranykor, a maga német eredetű bürgerjeivel és szláv származású parasztjaival (szimplán szótanilag). egy társadalom telistele ellentéttel, gazdasági, származási és egyéb megosztottsággal, de mégis egy közös céllal. szimpliszed (simply said).

valahogy hungarikum ez is (mármint a széthúzás), mint a paprikafüzér, az unicum, a balaton, a karikásostor meg a busuló juász (h nélkül, magyarosan). ha nincs külső ellenség, ugorjunk már egymás torkának, szívjuk egymás vérét, gyalázzuk egymás őseit. "hátha jobb lesz" alapon.

summa summarum: gazdasági únió, euró, nato, unesco szőröstül-bőröstül, orrba-szájba. hogy "lássam a másik arcában a magam arcát", még véletlenül se. pedig csak egy nagyon jó szabály van (köszi jézus, köszi nagyszerű fordító-átíró): "szeresd felebarátodat, mint önmagadat". bizniszre fordítva: csak azt add, amit te is kapni akarnál. deccit (that is it)! egyszerű a formula, nem?

született egyházgellén, tegnap-maholnap-ma részegségben és az alkoholadta szentimentalizmusban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése